Sodankylässä on yli 20 000 poroa, eli tuplasti enemmän kuin ihmisasukkaita!
Porot ovat osa Lapin luontoa
Poro on pohjoisten alueiden alkuperäiseläin, joka on muinoin kesytetty tunturipeurasta. Poro tarvitsee laajoja laidunalueita erilaisilla syötävillä kasveilla eri vuodenaikoina. Poro ei sovellu ympärivuotiseen aidassapitoon, vaan pääosan vuodesta porot elävät koko poronhoitoalueella vapaana luonnossa, etsien sieltä ravintonsa.
Tiesitkö että? Kun seuraat poroja läheltä, huomaat, että niiden koparoista kuuluu pehmeä naksahdus joka askeleella. Naksunaa kuuntelemalla porojen on helppo pysyä ryhmänä samalla, kun ne laiduntavat pää alhaalla varvikossa.
Rykimä- eli kiima-aikaan porohirvaat voivat olla arvaamattomia, ja niitä kannattaa varoa. Vaikka hirvaat ovat tuolloin komeimmillaan, ei niitä kannata lähestyä edes valokuvan saamiseksi. Sanonta kuuluu, että puolukoiden ollessa kypsiä kannattaa poroja varoa.
Poroerotus
Poroerotuksia käydään Sodankylässä etenkin syksyllä, mutta myös talvella. Erotukset jatkuvat viikkojen ajan erotusaidoissa eri puolilla Sodankylää, ja niitä seuraavat teurastukset. Erotuksissa valtavat määrät poroja kerätään luonnosta ensin suureen aitaukseen, josta niitä otetaan pienissä erissä sisälle kirnuun eli pyöreään aitaan. Kirnussa on paljon ovia, joista porot ohjataan yksi kerrallaan haluttuihin pienempiin aitauksiin eli konttoreihin. Samalla merkitään uudet vasat oikeille omistajilleen. Erotusten päätteeksi kunkin poronomistajan porot kuljetetaan laiduntamaan halutulle alueelle. Erotuksissa olleet porot merkitään, jotta samaa poroa ei haeta erotuksiin vahingossa kahta kertaa.
Jos haluat selvittää, onko erotuksia oman vierailusi aikana mahdollista päästä seuraamaan, ole yhteydessä paliskuntaan; poroisäntien yhteystiedot löydät täältä.
Vinkki! Loppuvuonna poron eri osia on ostettavissa Sodankylästä jopa tavallisista marketeista. Esimerkiksi vasan maksa ja poron kieli ovat herkullisia, paikallisia makuja, ja vieläpä melko edullisia herkkuja. Kokeile rohkeasti, reseptejä löydät netistä!
Porot liikenteessä
Poroja voi tulla vastaan maantiellä kulkiessa. Keväällä lumien sulaessa tienpientareilta eläimet tulevat syömään teiden reunoilta nousevaa vihantaa ruohoa. Suurempina tokkina porot siirtyvät maanteille räkän voimistuessa kesä-heinäkuussa. Avoimen tien päällä tuuli vähentää poroja kiusaavien paarmojen, sääskien ja mäkärien lukumäärää.
Monien muiden eläinten tapaan poro ei osaa luontaisesti pelätä moottoriajoneuvoja. Autoilijan kannattaa Pohjois-Suomen teillä ajaessaan ottaa porovaara aina huomioon.
Porokolarin sattuessa
- Estä lisävahinkojen syntyminen. Aseta varoituskolmio tielle varoittamaan muita.
- Huolehdi loukkaantuneiden ensiavusta ja soita välittömästi hätäkeskukseen (112).
- Lopeta loukkaantunut poro tai hanki paikalle henkilö, joka tekee sen.
- Ilmoita hätäkeskukseen (112) aina, jos kolhaiset poroa. Vaikka poro jatkaisi matkaansa, se on todennäköisesti loukkaantunut.
ÄLÄ JÄTÄ ELÄINTÄ KÄRSIMÄÄN! - Siirrä ruho pientareelle ja merkitse paikka mahdollisimman näkyvästi. Ruhoa ei saa ottaa mukaan.
- Ilmoita vakuutusyhtiöösi, mikäli törmäyksestä on seurannut henkilö- tai omaisuusvahinkoja.
Lähde: Paliskuntain Yhdistys
Lue lisää poroista paliskunnat.fi/poro/poro/
Katso Seita-säätiön upea video poroerotuksista Orajärven Routusvaarassa.