Sodankylän ikonisin kohde, poropatsas, kohoaa keskellä kylää. Katso, mitä muita muistomerkkejä Sodankylästä kannattaa bongata!
Poropatsas
Puhekielessä poropatsaaksi kutsuttu muistomerkki on Sodankylän ikoni. Se pystytettiin vuonna 1970 kertomaan ”siitä valtavasta työstä, jonka Lapin ja lannan mies on suorittanut tuntureilla ja outamailla kotinsa ja isänmaansa hyväksi Lapin karussa, erityislaatuisessa maakunnassa.”
Poronhoito antaa vielä nykyäänkin elannon usealle sodankyläläiselle perheelle ja on hyvin tärkeä harjoittajalleen, sillä sen kautta yhteys luonnon kiertokulkuun säilyy edelleen elävänä. Sodankylässä on jopa 20 000 poroa – tuplaten enemmän kuin ihmisiä!
Muistomerkkejä Sodankylässä on lähes 50. Oman muistomerkin ovat saaneet muun muassa monet tekojärvien alle jääneet kylät kuten Mutenia, Korvanen ja Riesto.
Bongaa poropatsaan lisäksi ainakin nämä:
Karttalinkki aukeaa kohteen nimeä klikkaamalla.
- Joutselän patsas ja jänkäjääkärien muistokivi, Sodankylä: Joutselän taistelun muistomerkki (1967) ja sen vieressä jänkäjääkärien muistomerkki (1994).
- Sodankylästä talvisotaan lähteneiden muistomerkki, Sodankylä: Kunnantalon edustalla oleva patsas kuvaa lumipukuista sotilasta. Hahmo on veistetty Lokan kvartsiitista.
- Alan talon rauniot, Sodankylä: Uuninraunio kertoo Saksan vuoristoarmeijan Lapin sodassa syksyllä 1944 tekemistä tuhoista. Armeija tuhosi järjestelmällisesti mm. siltoja, rakennuksia ja teitä Lapissa. Uunin kanssa samassa pihassa on tuhoilta säästynyt talo. Talossa toimii osuuskunta, lue lisää tästä.
- Vaskaajapatsas, Tankavaara: Vaskaaja paljastettiin kullanhuuhdonnan MM-kisoissa 1993. Löydät Vaskaajan Kultamuseon pihalta Tankavaarasta.
- Andreas Alarieston muistomerkki, Lokka: Lokan tekojärven alle jääneessä Rieston kylässä syntynyt taiteilija Andreas Alariesto (1900–1989) on Sodankylän ylpeys.
- Tähtiherrojen muistomerkki, Sodankylä: Tällä paikalla sijaitsi Suomen Tiedeakatemian mittausasema 1882–84. Nykyään Sodankylän geofysiikan observatorio eli Tähtelä toimii joen toisella puolen. Sen valtava lautasantenni näkyy paikoin jopa nelostielle.
Lue lisää
Lisätietoa löydät Jorma Kitusen kirjoittamasta Muistomerkit Sodankylässä –kirjasta, jonka on julkaissut Sodankylän rintamaveteraanit ry. Voit tutustua teokseen kirjastossa.
Jorma Kitusen kirjaa on käytetty lähteenä myös tämän sivun teksteissä.